"С обич към Изтока" - изложба (11.03.2019)

11/03/2019

Галерия-книжарница София Прес,
Фондация "Проф. д.ф.н. Александър Федотов",
Клуб "Приятели на Индия" и
Посолството на Република Индия в България представят изложба

"С обич към Изтока",
фотографии, направени от проф. Александър Федотов, по време на последните му пътувания до Китай, Индия и Република Корея.

 

Изложбата може да видите от 11 март до 28 март 2019г.

 

-----

За автора:

Александър Федотов /1956 - 2018/ е доктор на филологическите науки, професор по корейска, монголска и тибетска литература в СУ „Св.Климент Охридски”.
От 1981 г. работи в Центъра за източни езици и култури /ЦИЕК/ в СУ „Св. Климент Охридски”, а от 1998 г. е негов директор. Освен ЦИЕК, проф. Ал. Федотов е бил директор на Центъра по кореистика, на Института Седжонг и почетен директор на Институт Конфуций в София.
Неговите научни интереси са в областта на старата и средновековната корейска, монголска и тибетска култура, литература, философия и религия. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни публикации в повече от 25 държави.
Членувал е в световните асоциации по кореистика, монголистика, тибетология и алтаистика.

Научните интереси на проф. дфн А.Федотов бяха насочени към Изтока. Пътешествията и фотографията бяха негова страст.

----

„Беше неуморим и ненаситен пътешественик – и това също бе жива част от страстта му да свързва и прелива култури, светоусещания и мъдрости. Без никога да изпада в дидактически изкушения, с целия си живот и с целия си научен принос Александър Федотов разбуждаше у всекиго от нас таланта да ценим единството и многообразието си като човечество”.

Къдринка Къдринова, журналист