Лекция: Дакини – женските въплъщения на мъдростта

07/05/2012

Лекция: Дакини – женските въплъщения на мъдростта


Клуб „Приятели на Индия”, Сдружение „Каруна”, Център за източни езици и култури в СУ и Посолството на Република Индия в България ви канят най-учтиво на „Дакини: женските въплъщения на мъдростта“, лекция на Кхенпо Тензин Норге Ринпоче, професор по будистка философия от престижния будистки институт за висше образование Нгагюр Нийнгма в манастира Намдролинг, Южна Индия.
 
Кхенпо Тензин Норге Ринпоче ще представи образа на дакини (тиб. кхандрома), женски тантрически божества, които се приемат за въплъщение на изначалната мъдрост и просветлената енергия. Те произлизат от индийския тантризъм и се превръщат в едни от най- важните фигури в тибетския будизъм. Дакини се появяват в тантрическата версия на будисткото убежище в Трите скъпоценности, известна като Трите корена. Според будисткия тантризъм абсолютният аспект на дакини е пустотата, която представлява крайната истина на всички феномени. Обикновено тези женски въплъщения на мъдростта се изобразяват в гола форма, която символизира ясното осъзнаване и освобождението от всякакви концепции.
7 май 2012 г., понеделник, 18.00 ч., в зала 1 на Центъра за източни езици и култури, бул. „Тодор Александров” 79, София.